Dagens medelsvensson är en person med många åtaganden av skiftande karaktär. Till att börja med har man åtminstone ett delat ansvar för hushållets försörjning, och ibland ligger hela bördan enbart på ens egna axlar. Utöver detta är det många som har barn med allt vad det innebär. Att ansvara för en hel familj är en uppgift som är mycket ansträngande. Kläder ska inhandlas, mat ska lagas, föräldramöten ska gås på och kvalitetstid ska pressas in i schemat. Ofta vill man som förälder även visa framfötterna genom att engagera sig i olika skolaktiviteter eller barnets idrottsintresse. Vanligaste inslaget av det senare är att man ställer upp som tränare för barnets idrottslag, oavsett om det handlar om innebandy, fotboll eller skidskytte. Utöver alla dessa åtaganden återstår omvårdnaden av själva hushållet. Bor man i hyresrätt eller bostadsrätt får man viss avlastning i form av att man vanligtvis inte har något ansvar för trädgårdsskötseln, vilket inte är fallet om man är bosatt i en villa. Inomhus har man både städning, tvätt och disk att ta hand om. De två sistnämnda är troligtvis något man helst har hand om själv givet att det inte rör sig om enorma mängder, men med städningen finns goda möjligheter att få hjälp med oavsett vilken livssituation man är i.

Möjligheten till städhjälp
Möjlighet att köpa in hemstädning har funnits under mycket lång tid. Förr i tiden var det nästan mer regel än undantag att välbeställda hade anställd städhjälp för att slippa arbetet själva. Beroende på hushållets storlek och familjens förmögenhet kunde man ha en anställd som tog hand om allt som hade med hushållsarbete att göra eller har flera anställda med förbestämda uppgifter. Dagens möjlighet till hemstädning ser mycket annorlunda ut. Den bedrivs istället av egna företagare som säljer in städtjänster, och då man inte behöver städa samma utrymmen varje dag är det relativt enkelt för dessa företag att planera in ett fullspäckat schema med uppdrag. På senare år har det dessutom blivit mycket mer fördelaktigt att beställa hemstädning än vad det tidigare var. Detta på grund av RUT-avdraget, som är ett skatteavdrag där man kan använda en del av sin betalda skatt till att få priset på olika städtjänster reducerat. På så sätt blir det enklare för fler människor att köpa dessa tjänster och få avlastning i sin stressfulla vardag. Staten o sin sida ser på det hela med positiva ögon då man förväntar sig att svartarbetet inom denna bransch kommer minska när det inte längre är lika lönsamt att bedriva verksamheten svart. Detta på grund av att man förlorat den priskonkurrens man tidigare haft i jämförelse med legala städtjänster.

Att tänka på när man går i tankarna om att skaffa städhjälp
Det är givetvis oerhört viktigt att anlita ett företag man känner sig trygg med. Det är trots allt ens hem man släpper in de som utför arbetet i. För att välja rätt finns dock många hjälpmedel. Till att börja med kan man använda sig av den klassiska ”höra sig för” –tekniken, det vill säga att man pratar med bekanta och jobbarkollegor för att bilda sig en uppfattning om vilka företag som är intressanta. Man kan även använda sig av olika diskussionsforum på nätet. Det beror dessutom mycket på var i landet man bor. I småstäder finns det troligtvis mest städfirmor av mindre storlek som drivs av egenföretagare. I dessa fall är det lättare att bilda en personlig anknytning vilket givetvis ökar trygghetskänslan. I lite större städer som Lund är det däremot vanligare med större städföretag med många anställda. Det är därför inte alltid så att det är samma person som kommer hem och städar. Stora städfirmor är däremot måna om sitt rykte och varumärke, vilket innebär att de är noga med att anställa människor som gör ett bra arbete. Men man ska alltid vara kritisk för att få den bästa möjliga dealen.