Städning kan vara något bland det tråkigaste som finns. Det är svårt att hitta någon som verkligen älskar att städa och som skulle göra det i all oändlighet bara för nöjes skull. Å andra sidan är det ingen som inte uppskattar ett skinande rent hem, kontor eller trädgård. Det känns som att man helt enkelt får ta och bita i det sura äpplet och stå ut med besväret för att kunna njuta av skenande rena ytor. Det finns lyckligtvis en annan lösning på problemet. Är man villig att öppna en glipa i plånboken finns det oändliga möjligheter att både ha kakan och äta upp den. Städfirmor lever i ett jämförelsevis mycket bra klimat i Sverige jämfört med andra länder, framförallt på grund av de senaste verksamhetsårens påverkan av RUT-avdraget som möjliggjort mycket billigare anlitande av städfirmor för privatpersoner samtidigt som intäkterna för företagen ifråga inte behövt sjunka i samma utsträckning. Detta på grund av att staten subventionerar verksamheten genom att låta medborgare göra avdrag på sin skatt för städtjänster. Detta innebär att de kan halvera sin kostnad för städfirmor samtidigt som städfirmorna själva får fullt betalt. Uppsidan för staten ligger i den förväntade minskningen av svartjobb inom städbranschen. Svart verksamhet kännetecknas av att den inte bidrar med en krona i skatteintäkter. Genom RUT-avdraget som subventionen kallas minskar man andelen svartjobb till förmån för vita, skattebetalande tjänster med effekten av ökade skatteintäkter. Avdraget har lett till extra blomstring inom branschen som helhet.

Större städföretag är däremot mer diversifierade i sin portfölj av möjliga uppdragstyper. På grund av omfattande investeringar i infrastruktur har man möjligheten att åta sig allt från små hemstädningsjobb till städning av stora fastigheter där storföretag och kommunala myndigheter huserar. Små företag har oftast helt enkelt inte kapaciteten att klara av de större uppdragen. Kampen om stora städkontrakt, såväl privata som kommunala, är dock stenhård. Både företag, kommuner och myndigheter har anställda vars uppdrag är att förhandla fram så bra och billig städning som möjligt till sin uppdragsgivare. Dessa är väl bevandrade i konsten att ställa företag och anbud mot varandra för att pressa priset i sydlig riktning. För att skapa lönsamhet i sin verksamhet behöver de stora städföretagen därför lägga stort fokus på att effektivisera sin verksamhet och minimera alla slags kostnader då man inte har någon makt över intäktssidan. Detta tar uttryck i moderna IT-system för koordination av olika uppdrag och speciell utrustning för att kunna göra jobbet snabbare. Små städfirmor riktar oftast in sin verksamhet mot den lokala marknaden, dels för enkelhetens skull och dels för att maximera förutsättningarna att skapa starka och personliga relationer med sina kunder. Större företag finns ofta i flertalet olika städer och tar uppdrag överallt och i alla storlekar.

Som kund måste man därför ta ställning till vad man prioriterar givet den typ av städhjälp man ska köpa in. Som privatperson väljer man mellan flexibilitet i kombination med effektivitet och personlig kundrelation i kombination med något sämre möjlighet att boka om städning till annan dag på grund av fullbokningar på andra dagar. Som inköpare av olika sorters städtjänster till kommunal eller privat verksamhet behöver man vara väl bevandrad i förhandlingsteknik då ens arbetsgivare förväntar sig att man ska pressa priserna så långt det bara går i kombination att hitta företaget som erbjuder högst kvalitet på sina tjänster. Första steget oavsett vilken sorts kund man köper in åt är att skilja de bra städfirmorna från de mindre bra. Detta görs bäst via företagens tidigare referenser. Efter att detta är gjort kan man börja ställa de mot varandra och jämföra var och ett av dem mot den kravlista och det priskrav man har som kund.